Houten vloer onderhouden, zo doe je dat

Onderhoudschema voor je gelakte of geoliede houten vloer

Gelakte vloeren Woonkamer Kantoor Publieke ruimte
Droog reinigen 1-2 x /week 3-5 x /week Dagelijks
Vochtig reinigen 1 x /week 1 x /week 2 x /week
Polish aanbrengen 1-2 x /jaar 2 x/jaar 3-4 x /jaar
Polish laten  aanbrengen 1-2 x /jaar 2 x/jaar 3-4 x /jaar
       

Geoliede vloeren

Geoliede vloeren Woonkamer Kantoor Publieke ruimte
Droog reinigen  zoals stofzuigen 1-2 x /week 3-5 x /week Dagelijks
Vochtig reinigen met Soap 1 x /week 1 x /week 2 x /week
Druk belopen gedeeltes onderhoudsolie 1x 2 maand n.v.t. n.v.t.
Onderhoudsolie 1-2 x /per jaar 1-2 x/ jaar 3-4 x /jaar
 Vlekken reinigen met Soap of onderhoudsolie  zodra zichtbaar  n.v.t.  n.v.t.
 Vlekken in keuken speciale refrescher  zodra zichtbaar  n.v.t.  n.v.t.

Houten vloer onderhouden? Dan kan ik deze producten adviseren

Spraymop voor lakvloeren

Spraymop voor olievloeren

Zo werk de Bona Spraymop bijvoorbeeld voor een geoliede vloer

Afspraak maken vloer schuren

Afspraak maken voor parket schuren

Als het onderhoud geen effect meer heeft, te veel slijtage zoals vlekken en krassen, plan dan een totale make-over, met het schuren en afwerken van je vloer.

Afspraak maken vloer schuren

UITGEBREIDE LIJST MET TIPS

 • Houten vloeren niet reinigen met een te natte mop. Teveel water kan de vloer laten zwellen, kromtrekken of zelfs grijs laten worden. TIP: geen gedoe meer met een emmer water en mop, gebruik de Bona Spray Mop.
 • Gemorste vloeistoffen e.d. direct verwijderen met de Bona Spray Mop en de professionele Bona Vloerreiniger.
 • Gebruik geen algemene huishoudelijke reinigers op de geoliede of gelakte houten vloer: de reinigers voor geoliede houten vloeren en gelakte houten vloeren hebben een speciale formule – overige reinigers kunnen te agressief zijn.
 • Op gelakte houten vloeren geen was of zeep gebruiken. Dit kan de vloerlak dof maken.
 • Regelmatig de vloer vegen (zie ook de Bona Dusting Pad) of zelfs liever stofzuigen. Wekelijks wordt aanbevolen (bij geoliede vloeren vaker ivm de kans op vuil inlopen omdat olie meer vuil aantrekt) – alles is afhankelijk van de intensiteit van gebruik van de houten vloer.
 • Laat zand en vuil niet ophopen, het kan als schuurpapier werken; schurend effect op de vloerlak of parketolie – maakt de vloer dof en veroorzaakt krassen.
 • Bij huisdieren dagelijks stofzuigen of om de dag.
  Zorg wel voor een goede zuigmond met zachte haren die geschikt is voor houten vloeren: een parketborstel. Een zuigmond met stugge haren kan als schurend effect op de vloer werken.
 • Matten bij buitendeuren plaatsen om zand en vuil op te vangen. Gebruik kleden in druk belopen gangpaden, bij trappen en doorgangen. Vermijd kleden met rubberen en niet-ventilerende rug.
 • Gebruik beschermende viltjes onder meubelen – zeker onder stoelen. Is eigenlijk verstandig voor elk vloertype. Zorg er in dit geval voor dat de viltjes geschikt zijn voor houten vloeren. Stoelviltjes geschikt voor andere vloertypes kunnen eventueel krassen veroorzaken.
 • Zet plantenpotten niet direct op de houten vloer, maar gebruik het liefst een (verrijdbare) plantentrolley.
 • De nagels van je huisdier kunnen kleine krasjes veroorzaken – knip dus regelmatig hun nagels. Komen er onverhoopt toch krasjes hierdoor in de afwerklaag van je houten vloer
 • Draag binnenshuis geen schoenen (draag pantoffels) en wees extra voorzichtig als je nieuwe schoenen of pantoffels met zwarte (rubberen) zolen hebt.
  En loop zeker niet met hoge hakken/punthakken op de houten vloer, anders krijg je putjes in de vloer.
 • Als je kind op de vloer speelt, leg een beschermend speelkleed neer. Zo komen er geen viltstiftstrepen op de vloer of krassen door speelgoed(auto’s).
 • Staan de etens- en drinkbakken van je huisdieren op de houten vloer? Leg hieronder een beschermkleed en maak dat regelmatig schoon. Water van drinkbakken is eventueel snel schoon te maken met de Bona Spray Mop – doe dit dagelijks. Voedselbakken zijn minder aan te raden, omdat er ingrediënten in het voedsel kunnen zitten die enorm kunnen vlekken. Als je gemorst voedsel te lang laat liggen dan krijg je dat niet meer 1-2-3 schoon met de Bona Spray Mop, dit trekt in de afwerklaag. En dat is zonde van je mooie houten vloer.
  Bron tekst: Bona Benelux BV

Ontvang gratis onderhoudstips

Je kunt gratis onderhoudstips ontvangen in je mailbox. Alles afgestemd op je lak of olie vloer.