Faq2023-03-01T06:46:39+01:00

Meest gestelde vragen

Het kan zijn dat nog niet alles duidelijk is. Hieronder vind je de meest gestelde vragen van mijn klanten. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan een mail.

Kun je het rooster van de convectorput ook schuren?2023-12-19T06:45:55+01:00

Nee het rooster kan ik niet schuren. De machines zijn daar te groot voor. Het zijn kleine latjes die snel kunnen beschadigen.  Vanzelfsprekend schuur ik wel om het rooster heen als dit technisch mogelijk is.

Hier zie je een convectorput, daar schuur ik dan omheen. Het rooster zelf wordt niet geschuurd

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?2023-12-14T18:41:17+01:00

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Als je vloer is gerenoveerd moet je daarna onderhouden. Dat kan tegenwoordig heel makkelijk. Bekijk de video maar.

Er zijn twee soorten Spraymops een voor olie afgewerkte vloeren en ook voor lakvloeren. Ik wil een Spraymop bestellen

Wanneer je houten vloer is geschuurd en afgewerkt, wil je deze natuurlijk in top conditie houden. Alleen hoe doe je dat? Gelukkig kan ik je ook daarmee helpen. Ga naar mijn downloadpagina en alles wijst zich 🙂

onderhoudspakket

Onderhoudspakket

Hoe maak ik mijn parketvloer makkelijk schoon?2023-12-14T18:24:41+01:00

Hoe maak ik nu makkelijk mijn vloer schoon zonder gedoe

De Bona Premium Spray Mop voor Houten Vloeren is een hoogwaardige spraymop die bestaat uit een handige cartridge met Bona Houten Vloer Reiniger en de Bona Microfiber Cleaning Pad (Reinigingspad). De grip op de sterke handgreep heeft een trekker die onderaan een fijne nevel afgeeft voor het snel en eenvoudig reinigen van houten vloeren. De sneldrogende pH-neutrale oplossing laat geen resten achter en reinigt houten vloeren mild maar effectief door stof, vuil en vet te verwijderen en de natuurlijke glans en schoonheid van de vloer naar boven te halen.

Het verschil met de Spraymop en losse emmers met water

Bona Spraymop voor lakvloeren

Bona Spraymop voor olievloeren

Bona Houten Vloer Reiniger Cartridge Lak vloeren

Deze reinigende formule droogt snel, zonder strepen op en is watergedragen. Dat maakt deze vloer reiniger veilig voor jou, je huisgenoten en huisdieren. Deze vloer reiniger is speciaal ontwikkeld om stof, vuil en vet veilig te verwijderen van houten vloeren. Deze cartridge is gemakkelijk te bevestigen op de Bona Premium Spray Mop. De combinatie van deze producten zorgt ervoor dat jouw vloer schoner wordt dan ooit tevoren!

Bona Houten Vloer Reiniger Cartridge Olie vloeren

Deze reinigende formule droogt snel, zonder strepen op en is speciaal voor geoliede houten vloeren. Als je geoliede houten vloer regelmatig reinigt, haal je gegarandeerd het mooiste in je vloer naar boven. De unieke formule voedt de vloer en verwijdert stof, vuil en vet veilig van jouw geoliede houten vloeren. Deze cartridge is gemakkelijk te bevestigen op de Bona Premium Spray Mop. De combinatie van deze producten zorgt ervoor dat jouw vloer schoner wordt dan ooit tevoren!

Bekijk nog meer onderhoudsproducten

Ik heb nog meer onderhoudsmiddelen voor je vloer klik op de button

Bekijk nog meer onderhoudsproducten
Beschadigingen in de vloer, deuken krassen2023-12-08T10:15:57+01:00

Krijg ik geen krassen en beschadigen meer in de vloer als jij bent geweest?

Nee daar kan ik kort over zijn. Als ik je vloer gerenoveerd heb, komen daarna weer krassen en deuken in. Dit kun je voorkomen door er zuinig op te zijn, maarja je parketvloer is geen showroom vloer het is een gebruikersproduct.

geen enkel aangebracht afwerkingssysteem kan fysieke schade aan het hout voorkomen

Belangrijk om te weten:

Weekmakers die worden aangetroffen in materialen zoals ondertapijten, meubelpoten, wieltjes en lijmen die voor bevestiging worden gebruikt, kunnen leiden tot verweking en verkleuring. Blootstelling aan haarkleurmiddelen of rubber autobanden, fietsbanden en kinderwagenbanden kan leiden tot permanente, onomkeerbare verkleuring van het oppervlak. Gebruik bescherming of vermijd dit contact volledig.
• Gemorst materiaal moet onmiddellijk worden verwijderd. Onbedoeld morsen kan cosmetische vlekken veroorzaken of het oppervlak beschadigen. Houd er rekening mee dat parketlakken en oliën zijn ontworpen om een afgesloten oppervlak te creëren dat bestand is tegen slijtage, strepen en morsen etc., dat geen enkel aangebracht afwerkingssysteem fysieke schade aan het hout kan voorkomen of de vloer kan “uitharden”. Deuken en krassen in het hout kunnen worden veroorzaakt door meubels, gevallen voorwerpen, nagels van huisdieren etc. Er moet te allen tijde maatregelen worden genomen om de kans hierop te verkleinen.

Houten vloer een andere kleur geven

Wanneer je, je houten vloer laat kleuren, bestaat de kans dat je kleine schuurkrassen kunt zien in de vloer. Vooral bij donkere kleuren. Op sta hoogte niet waarneembaar, maar als je met je neus op de vloer zou gaan liggen, zou je ze kunnen zien. Is dit te voorkomen? Nee, want schuren is krasjes maken en bij het kleuren van hout kan het zichtbaar zijn.
Toch proberen wij met onze professionele schuurmachine dit zoveel mogelijk te beperken, maar dit  kun je nooit uitsluiten!

Hoe zit dit bij het lakken vloer?

Hierin zul je bij transparante lakken geen of nauwelijks schuurkrassen zien, geldt ook voor ook naturel olie!

Grenen vloer door ons geschuurd geolied

Moet ik vrij nemen als je komt schuren?2023-11-11T10:15:27+01:00

Moet ik vrij nemen als je mijn vloer komt schuren?

Parket schuren geeft lawaai, niet handig als je vrij hebt genomen en je moet dit de gehele dag aanhoren. Nee, ik red mij wel met je vloer. We spreken de zaken nog even door en dan ga ik aan de slag. Overigens mag je zolang ik bezig ben met houten vloer schuren, de vloer niet betreden, ook uit veiligheidsoverwegingen.

Zie je het al voor je de gehele dag boven zitten in de herrie?

Parketvloer schuren Groningen

Waar koop ik goede viltglijders?2023-11-11T10:13:10+01:00

Bescherm je houten vloer tegen krassen en beschadigingen

Scratch no More ontwikkelt en produceert hoogwaardige vloerbeschermingsproducten die beschadiging van kostbare vloeren door het krassen van stoel- en tafelpoten en andere meubelen voorkomen. Scratch no More heeft complete vloerbeschermingssystemen voor vrijwel alle soorten meubels ontwikkeld. Wil je geen krassen meer op je vloer? Kies dan voor Scratch no More!

Vilt bestellen

Voorkom krasschade, bescherm je vloer!

Je wordt naar de website van Scratch No More geleidt.

Vilt bestellen
Neem je het afval van de vloer ook mee?2023-11-11T09:24:45+01:00

Schuurafval en restafval

Als ik jouw vloer schuur wordt dat opgevangen in stofzakken. Deze zakken gedeponeerd ik in grijze container. Is die niet aanwezig, dan zet ik alle afvalzakken netjes bij elkaar. Ik neem jouw (schuur) afval niet mee. Waarom? Ik kan het niet vervoeren omdat de bedrijfsauto volstaan met machines en opbergstellingen en een andere reden, zeker met warm weer en hoge temperaturen kunnen stofzakken in de bedrijfsbus in brand vliegen.

Houten vloer schuren

Stof wordt keurig opgevangen

Mijn vloer is verkleurd2023-11-10T15:53:59+01:00

Mijn vloer is verkleurd is daar ook wat aan te doen?

Jazeker, vooral eiken vloeren kun je goed bewerken met kleurolie De lichtere houtsoorten zoals essen, maple, beuken grenen enz kun je helder en licht krijgen door toepassing van speciale parketlakken  Donkere houtsoorten kun je niet kleuren!

Kun je ook een hele oude vloer ook weer licht krijgen?

Ik kom regelmatige oude verkleurde vloeren tegen die naast dat ze verkleurd, ook erg vies zijn tot diep in de poriën van het hout.
Deze vloer zullen nooit een onbehandelde look krijgen!

eiken vloer schuren in woonark Groningen

Kunnen de plintjes ook geschuurd worden?2023-11-10T15:42:17+01:00

Ik adviseer altijd om de platte plinten vooraf te verwijderen en deze niet te laten zitten terwijl ik aan het werk ben met je vloer. De platte plintjes op de vloer,  kun je namelijk niet schuren. Mijn schuurmachines zijn te zwaar en te groot om de platte plinten mee te schuren. Het schuurresultaat wordt ook veel mooier als je de platte plintjes vooraf verwijderd Na het schuren van je vloer kun je de platte plintjes weer terugplaatsten.

Hoe zit het dan met plinten aan de muur?

Als deze zijn vast geschroefd, dan eraf halen. Zijn ze gelijmd aan de muur ( vaak de witte pdf plinten) die kunnen blijven zitten.

Wat zijn de consequentie als de platte plintje blijven zitten?

De plinten raken beschadigd en dus ook het schuurpapier. Als het schuurpapier beschadigd krijg je veel meer krasvorming bij de randen.

Ik ben zelf niet zo handig, kun jij de platte plinten verwijderen?

Ja dat is geen probleem tegen geringe kosten € 75,00 kan ik dit voor je uitvoeren.

In de offerte wordt niet gesproken over platte plinten

Elke vloer is anders dat geldt dus ook voor plinten. De een heeft een hoge plint de ander platte plint. Daarom laat ik dit specifiek achterwege in de offerte.

Het verschil tussen plinten en platte plintjes (deklijsten)

Plinten zijn er in verschillende hoogtes en worden aan de muur gemonteerd.

Plint voor aan de muur

Platte plintjes zitten op de vloer gemonteerd.

platte plint

Moet alles leeg en hoe zit het met schilderijen en gordijnen?2023-11-08T16:50:22+01:00

Moeten de kamers leeg waar jij gaat schuren?

Ja de vertrekken waar de vloer ligt, moeten vooraf ontruimd zijn. Soms kan een vaste boekenkast blijven staan. Dit wordt vooraf gecommuniceerd.

Hoe zit het met

 • schilderijen aan de muur? Mogen blijven hangen
 • gordijnen? Mogen blijven hangen mist hoog opgeknoopt
 • komt er geen schuurstof op en in? Nee ik werk stofvrij, schoon en netjes!
Wat moet eerst? Verven, sausen e.d. en dan parket schuren? Of andersom?2023-06-17T08:07:35+01:00

Eerst verven, sausen ed en dan houten vloer schuren!

Regelmatig krijg ik de vraag, moet ik eerst alles verven en sausen e.d. of kan ik dat beter na het schuren van de vloer doen? Als het in je planning past, is het verstandig vooraf alle werkzaamheden uit te voeren en als laatste de vloer te laten schuren en afwerken. Zo voorkom je dat de vloer beschadigd. Dit is ook veel beter voor het doorharden van de afwerklaag!

Eerst verven, dan je vloer schuren

Eerst verven, dan je vloer schuren

Stucadoor en stopcontacten

Als je de wanden laat stucen, moet de houten vloer die ik ga renoveren vooraf goed worden afgedekt bijvoorbeeld met stucloper. Leg het overlappend en tape het niet vast aan je vloer. Zo komen er geen stucresten op je vloer die dan vlekken kunnen maken. Ook stucresten in naden zijn dan niet zichtbaar en het scheelt je heel veel schoonmaakwerk!. Let daar dus goed op.

Als het stucwerk gereed is, plaats alle wandcontactdozen terug en bevestig deze weer vast aan de wand. Dit is voor mij veiliger. Ik mag  geen vloeren renoveren waarbij de wandcontactdozen los aan de muur bungelen!

Ik mag geen vloeren renoveren, waarbij de wandcontactdozen los aan de muur bungelen!

Hoe lang kunnen wij geen gebruik maken van de vloer, als je komt schuren?2023-06-17T08:05:16+01:00

Dat is afhankelijk van het type vloer en of er veel schuur-obstakels in de woning zijn.

 • Gemiddeld kun je ongeveer 50 m2 in één dag schuren en 1 x lakken. Volgende dag nogmaals lakken
 • Gemiddeld kun je 60-70 m2 in één dag schuren en oliën . (uitgaand dat we met 2 personen komen.)

Voor beide afwerklagen geldt, nadat wij gereed zijn met de vloer moet lak of olie 24 uur drogen daarna licht belastbaar.

Hoe kies ik de juiste kleur voor mijn eiken vloer?2023-06-17T07:49:39+01:00

Hoe kies ik een kleurolie voor mijn eiken vloer?

Deze vraag wordt weleens gesteld vandaar deze uitleg. Ik heb een kleurwaaier die een representatief beeld geeft van de kleur en ook wat grotere monsterplanken met populaire kleuren. Voordat ik start kies je de kleur uit, die ik dan ga toepassen.

Bona Craftolie

Kleurolie

Kies ik parketak of olie voor mijn vloer?2023-03-03T17:47:19+01:00

Misschien wel de meest gestelde vraag, kies ik nu voor lak of olie voor mijn houten vloer?
Ik som het kort voor je op.

Je kiest voor:

 • parketlak als je geen tijd hebt voor onderhoud
 • kleurolie als je een andere vloerkleur wilt (afhankelijk van de houtsoort)
 • parketolie als je van extra mat houdt en de vloer zelf bijhouden geen punt vindt
 • ultra matte lakafwerking dan de standaard lak en je betaalt meer.
 • parketolie afwerking is wat goedkoper en past dus beter bij een beperkt budget

Wil je meer lezen? In het artikel ”  kies ik parketlak of vloerolie? het hele verhaal.

Mijn parket vloer is opgeleverd en hoe dan verder?2023-02-27T17:31:34+01:00

Je krijgt bij je vloer een uitgebreide handleiding, ” mijn vloer is geschuurd en afgewerkt, hoe nu verder?”  als je de vloer door mij laat renoveren!

Voor onze klanten!

Gratis voor alle klanten die hun vloer laten renoveren!

Complete documentatie, vloer laten doen, hoe nu verder?

Je krijgt bij je vloerrenovatie alle informatie over je vloer! uitgebreide onderhoudsadviesen

Antwoorden op de meest gestelde vragen

 • wanneer kan ik weer op de vloer?
 • hoe maak ik de vloer schoon?
 • wat doe ik met schuivend meubilair?
 • uitgebreide tips over je vloer
 • en nog veel meer adviezen!

Je leest bij de meegeleverde documentatie. Kortom alles voor een goede start!

Van donkerrood naar white wash?2021-02-17T17:15:14+01:00

Ik heb een donkere vloer en die wil ik in een white wash uitstraling kan dat?

Helaas dat is niet mogelijk ( tenzij je van een roze vloer houdt 😉 Rode vloeren zoals afzelia, merbau, jatoba, robijn enz. kun je niet in een white wash of lichter/ look krijgen. Het hout is door en door rood van kleur en met white wash wordt de vloer roze. Waarschijnlijk word je op het verkeerde been gezet, omdat je foto’s hebt gezien van een eiken vloer die in de white wash olie stond. Ook sommige houtsoorten zoals merbau kunnen gaan ‘bloeden’ zo krijg je diverse rode stipjes /vlekken in je vloer.

afzelia geolied
Naden in mijn vloer, is dat te herstellen?2019-09-14T06:33:06+01:00

Naden in mijn vloer is dat te herstellen?

Deze vraag wordt weleens gesteld vandaar deze uitleg. Massieve houten vloeren werken, dat wil zeggen ze krimpen (naden) en zetten uit (geen naden) Vaak in de stookperiode wanneer het droog is in huis is zie je vaak naden in je vloer. Wij krijgen vaak de vraag of we die naden kunnen herstellen. Meestal lukt dat niet. Er zit dan vuil in de naden of de delen staan wat krom dan krijg je ze niet dicht. In de zomermaanden zijn ze vaak minder zichtbaar. Bij kleuren van vloeren zijn ze ook meer zichtbaar. 

Plankenvloer met naden waar vuil tussen zit
Als ik weer ga inrichten waar moet ik dan op letten2019-05-30T06:42:28+01:00

Jullie zijn klaar en ik ga inrichten, waar moet ik dan op letten?

Voorzie al het schuivend meubilair met vilt. Waar koop je dat? Bijvoorbeeld bij mijn dealer Floorfriendly 
Gebruik bij het bestellen deze kortingscode 9721#8

Heb je zwaar meubilair til deze op en zet het dan terug. Dus niet schuiven!

“En als ik het het zwaar meubilair op een kleed zet en ik schuif het over de vloer kan dat dan wel? Nee zie onderstaande foto

Schuifsporen van zwaarmeubilair op een kleed

Schuifsporen van zwaarmeubilair op een kleed

Hoe lang duurt het drogen van de afwerklagen?2018-05-03T05:36:11+01:00

Droogtijd van parketlak en parketolie

Vloeren die zijn afgewerkt met lak, na de laatste laklaag: 24 uur.
Vloeren die zijn afgewerkt met olie, na de laatste olielaag: 24-36 uur.*

Na circa 10 dagen zijn de afwerklagen helemaal doorgehard. Tot die tijd voorzichtig met de vloer omgaan!

Tip: zorg voor nieuw vilt onder al het schuivende meubilair!

* Als je  de vloer door ons laat schuren & oliën kun je al na 8 uur op de vloer!

Ik heb zwaar meubilair op een deken gezet, kan ik deze dan over de vloer schuiven om de spullen weer op hun plek te zetten nadat de afwerklaag is gedroogd? Nee! Je ziet op onderstaande foto wat er gebeurd.

Schuifsporen van zwaarmeubilair van een net afgewerkte vloer

Schuifsporen van zwaarmeubilair van een net afgewerkte vloer

Hoe dan wel?
Zwaar meubilair eerst voorzien van vilt. Terug plaatsten door middel van tillen en dan niet meer aankomen!

Kan ik mijn vloer een andere kleur geven?2018-05-03T05:26:53+01:00

Ja dat kan. Ik heb diverse kleuren in het assortiment, dus keuze genoeg! Je kan niet alle houtsoorten kleuren, dat heeft te maken met de kleuropname. Bijvoorbeeld een beukenvloer in een grijze kleur zetten, oogt erg vlekkerig.
Eiken vloeren kun je uitstekend kleuren.

Eiken vloer geschuurd afgewerkt met kleurolie

Eiken vloer geschuurd afgewerkt met kleurolie

Welke houtsoorten kun je beter niet gaan kleuren.

Alle zachte en tropische houtsoorten.

Niet kleuren grenen, vuren, beuken, essen, maple  Je ziet veel schuurkrassen, neemt vaak slecht olie op en slijtage kan al na 6 maanden zich voordoen.

Stofvrij schuren, is dat echt stofvrij?2017-12-16T09:05:14+01:00

Stofvrij schuren is dat echt stofvrij?

Jazeker je houten of parketvloer wordt stofvrij geschuurd. Ik werk erg netjes en schoon, keukens en boekenkasten afplakken met plastic is niet nodig! Stofvrij schuren is verplicht sinds 2010

Houten vloer schuren

Vloerkleden2016-07-19T05:10:12+01:00

Een lak- of olielaag moet goed doorharden. Daarom kun je het beste wachten met het terugplaatsen van vloerkleden. Meestal is dat na 10 dagen weer mogelijk.