Faq2021-10-09T08:37:56+01:00

Meest gestelde vragen

Het kan zijn dat nog niet alles duidelijk is. Hieronder vind je de meest gestelde vragen van mijn klanten. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan een mail.

Wij renoveren geen grenen vloeren meer2021-10-09T06:25:18+01:00

Wij schuren geen grenen vloeren meer.

Je bent misschien verbaasd wanneer je de titel leest dat wij geen grenen / vuren vloeren meer renoveren.
Dat heeft een aantal redenen.

 • het is vaak slecht gelegd met als gevolg, grote zwarte naden welke niet schoon te krijgen zijn!
 • het is ook niet vlak, verende vloeren zijn moeilijk te schuren en dat zorgt voor extra schuurwerk!
 • sommige grenen soorten hebben roze vlammen die wil de klant weg hebben, dat gaat niet het zit door en door in de planken!
 • vaak zijn de vloeren door een dhz gelegd en afgelakt met een bouwmarkt lak, deze lak is er nauwelijks af te schuren
 • kost enorm veel duur schuurpapier
 • doordat het een zacht houtsoort is trek vuil en slijtage diep in het hout, dat is soms moeilijk om te verwijderen.
 • schuurkrassen kunnen zichtbaar zijn bij kleurolie in een grenen vloer

Grenen vloeren zijn goedkope vloeren voor ca € 40,00 heb je een nieuwe vloer bij een bouwmarkt. Grenen is ook zacht, je laat bijvoorbeeld een euromuntje vallen en er zit al een deuk in de vloer! Vaak zit er een taaie lak op die er nauwelijks af te schuren is in combinatie met de vettige houtsoort. Bij Panadaroza Pine zie je vaak roze vlammen deze blijven altijd zichtbaar. Nu komt het, wij moeten vaak heel veel werk verzetten om een grenen vloer toonbaar te krijgen dit in tegenstelling tot een eiken vloer. Klanten eisen (terecht) een mooie vloer maar we kunnen niet toveren. De meeste klanten vergelijken ook verkeerd, ze zien een eiken vloer in bijvoorbeeld een grijskleur en dat willen ze ook met hun grenen vloer, of ze willen een super lichte vloer zonder die roze vlammen en dat gaat niet.  Alle tijd die wij in een grenen vloer steken weegt niet op tegen de kosten inzet en motivatie. Daarom zijn wij hiermee gestopt.

Gelukkig zijn er parketbedrijven die wel grenen vloeren schuren dus verder zoeken is ons advies.

Schuren lakken grenen vloer

Schuren lakken grenen vloer

Eerst verven dan schuren2021-02-17T17:08:45+01:00

Eerst verven, sausen ed en dan houten vloer schuren

Regelmatig krijg ik de vraag, moet ik eerst alles verven en sausen e.d. of kan ik dat beter na het schuren van de vloer doen? Als het in je planning past, is het verstandig vooraf alle werkzaamheden uit te voeren en als laatste de vloer te laten schuren en afwerken.
Zo voorkom je dat de vloer beschadigd raakt en de vloer afdekken hoeft dan ook niet meer. Dit is ook veel beter voor het doorharden van de afwerklaag!

Eerst verven, dan je vloer schuren

Eerst verven, dan je vloer schuren

Hoe kies ik de juiste kleur voor mijn eiken vloer?2019-10-26T07:09:48+01:00

Hoe kies ik een kleurolie voor mijn eiken vloer?

Deze vraag wordt weleens gesteld vandaar deze uitleg. De gehele vloer schuren en opnieuw behandelen. Wij kunnen kleurmonsters regelen om op het hout vooraf de kleur te kunnen testen op een klein oppervlak. Het is belangrijk een oliekleur op het daadwerkelijke hout te testen, aangezien de ondergrond mede het eindresultaat bepaalt.

Hoe gaat het in zijn werk?

 • je kiest een kleur uit op de kleurwaaier bij vloerinspectie.
 • we nemen deze kleur dan mee als we komen schuren.
 • we schuren direct een proefvlak.
 • we zetten de door jou gekozen kleur op de vloer.
 • bij akkoord kleur gaan wij aan de slag.
Bona Craftolie

Oliën

Naden in mijn vloer, is dat te herstellen?2019-09-14T06:33:06+01:00

Naden in mijn vloer is dat te herstellen?

Deze vraag wordt weleens gesteld vandaar deze uitleg. Massieve houten vloeren werken, dat wil zeggen ze krimpen (naden) en zetten uit (geen naden) Vaak in de stookperiode wanneer het droog is in huis is zie je vaak naden in je vloer. Wij krijgen vaak de vraag of we die naden kunnen herstellen. Meestal lukt dat niet. Er zit dan vuil in de naden of de delen staan wat krom dan krijg je ze niet dicht. In de zomermaanden zijn ze vaak minder zichtbaar. Bij kleuren van vloeren zijn ze ook meer zichtbaar. 

Plankenvloer met naden waar vuil tussen zit
Van donkerrood naar white wash?2021-02-17T17:15:14+01:00

Ik heb een donkere vloer en die wil ik in een white wash uitstraling kan dat?

Helaas dat is niet mogelijk ( tenzij je van een roze vloer houdt 😉 Rode vloeren zoals afzelia, merbau, jatoba, robijn enz. kun je niet in een white wash of lichter/ look krijgen. Het hout is door en door rood van kleur en met white wash wordt de vloer roze. Waarschijnlijk word je op het verkeerde been gezet, omdat je foto’s hebt gezien van een eiken vloer die in de white wash olie stond. Ook sommige houtsoorten zoals merbau kunnen gaan ‘bloeden’ zo krijg je diverse rode stipjes /vlekken in je vloer.

afzelia geolied
Moet ik vrij nemen als je komt schuren?2018-12-11T15:41:37+01:00

Moet ik vrij nemen als je mijn vloer komt schuren?

Parket schuren geeft lawaai, niet handig als je vrij hebt genomen en je moet dit de gehele dag aanhoren. Nee, wij redden ons met je vloer. We spreken om 8:00 als we er zijn, de zaken nog even door en dan gaan we aan de slag. Overigens mag je zolang wij bezig zijn met houten vloer schuren, de vloer niet betreden, ook uit veiligheidsoverwegingen.

Zie je het al voor je de gehele dag boven zitten in de herrie?

Schuurafval2018-12-11T15:47:12+01:00

Schuurafval

Als wij jouw vloer schuren wordt dat opgevangen in stofzakken. Als deze vol zijn dan worden deze in jouw grijze container gedeponeerd. Is die niet aanwezig, dan zetten wij alle afvalzakken zetjes bij elkaar. Wij nemen jouw schuur afval niet mee. Waarom? We kunnen het niet vervoeren omdat onze auto’s volstaan met machines en een andere reden, afval deponeren bij een afvalverwerkingsbedrijf, kost geld wat jij als klant moet betalen. Deze spaar je nu uit door het zelf weg te gooien.

Kleurolie en schuurkrasjes2018-11-30T14:13:48+01:00

Houten vloer een andere kleur geven

Wanneer je, je houten vloer laat kleuren, bestaat de kans dat je kleine schuurkrassen kunt zien in de vloer. Vooral bij donkere kleuren. Op sta hoogte niet waarneembaar, maar als je met je neus op de vloer zou gaan liggen, zou je ze kunnen zien. Is dit te voorkomen? Nee, want schuren is krasjes maken en bij het kleuren van hout kan het zichtbaar zijn.
Toch proberen wij met onze professionele schuurmachine dit zoveel mogelijk te beperken, maar dit  kun je nooit uitsluiten!

Hoe zit dit bij het lakken vloer?

Hierin zul je bij transparante lakken geen of nauwelijks schuurkrassen zien, geldt ook voor ook naturel olie!

Grenen vloer door ons geschuurd geolied

Als ik weer ga inrichten waar moet ik dan op letten2019-05-30T06:42:28+01:00

Jullie zijn klaar en ik ga inrichten, waar moet ik dan op letten?

Voorzie al het schuivend meubilair met vilt. Waar koop je dat? Bijvoorbeeld bij mijn dealer Floorfriendly 
Gebruik bij het bestellen deze kortingscode 9721#8

Heb je zwaar meubilair til deze op en zet het dan terug. Dus niet schuiven!

“En als ik het het zwaar meubilair op een kleed zet en ik schuif het over de vloer kan dat dan wel? Nee zie onderstaande foto

Schuifsporen van zwaarmeubilair op een kleed

Schuifsporen van zwaarmeubilair op een kleed

Wat zijn V – groeven?2019-05-29T14:22:59+01:00

Wat zijn V-groeven?

Deze vraag wordt weleens gesteld vandaar deze uitleg. Veel houten vloeren hebben een soort knikker gootje langs de rand van de planken, dit om de breedte te accentueren. Nadeel, ze worden vaak vies en zwart qua kleur door vervuiling. Als je hier niets aan laat doen, ga je dit zien! Gelukkig kunnen wij dit voor je schoonmaken! Dan ziet je vloer er net iets beter uit zeker bij kleurolie en lichte lakken!

V groeven schoon frezen

V groeven schoon frezen

Mijn vloer is verkleurd2018-11-30T14:10:52+01:00

Mijn vloer is verkleurd is daar ook wat aan te doen?

Jazeker, vooral eiken vloeren kun je goed bewerken met kleurolie De lichtere houtsoorten zoals essen, maple, beuken grenen enz kun je helder en licht krijgen door toepassing van speciale parketlakken  Donkere houtsoorten kun je niet kleuren!

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?2017-12-16T08:45:47+01:00

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Wanneer je houten vloer is geschuurd en afgewerkt, wil je deze natuurlijk in top conditie houden. Alleen hoe doe je dat? Gelukkig kan ik je ook daarmee helpen. Ga naar mijn downloadpagina en alles wijst zich 🙂

onderhoudspakket

Onderhoudspakket

Schuren jullie de plinten ook?2017-11-19T13:52:54+01:00

Nee, zowel hoge als platte plinten kunnen wij niet schuren, ook niet met de hand. Je kunt ze er van te voren afhalen en zelf alvast gaan schuren of je koopt een nieuwe plint en plaatst deze zelf. Ook wij kunnen nieuwe (platte)plinten voor je regelen en desgewenst plaatsen!

Waar koop ik goede viltglijders?2019-11-22T11:34:11+01:00

Bescherm je vloer tegen krassen en beschadigingen

Veel klanten vinden het lastig om het juiste vilt te vinden voor onder stoelen en ander schuivend meubilair. Om je daarmee te kunnen helpenkoop je vilt nu bij Floorfriendly. Dit bedrijf heeft alles op het gebied van vilt ook bijv voor ‘moeilijke’ stoelen. Als je besteld krijg je korting mits je deze code toegevoegd 9721#8

Voeg tijdens je de bestelling deze code toe 9721#8 en ontvang korting!

Vilt onder schuivend meubilair

Moeten alle spullen eruit daar waar je gaat schuren?2017-12-16T11:45:05+01:00

Moeten de kamers leeg waar jij gaat schuren?

Ja de vertrekken waar de vloer ligt, moeten vooraf ontruimd zijn.
Soms kan een vaste boekenkast blijven staan. Dit wordt vooraf gecommuniceerd.

Stofvrij schuren, is dat echt stofvrij?2017-12-16T09:05:14+01:00

Stofvrij schuren is dat echt stofvrij?

Jazeker je houten of parketvloer wordt stofvrij geschuurd. Ik werk erg netjes en schoon, keukens en boekenkasten afplakken met plastic is niet nodig! Stofvrij schuren is verplicht sinds 2010

Houten vloer schuren

Kan ik mijn vloer een andere kleur geven?2018-05-03T05:26:53+01:00

Ja dat kan. Ik heb diverse kleuren in het assortiment, dus keuze genoeg! Je kan niet alle houtsoorten kleuren, dat heeft te maken met de kleuropname. Bijvoorbeeld een beukenvloer in een grijze kleur zetten, oogt erg vlekkerig.
Eiken vloeren kun je uitstekend kleuren.

Eiken vloer geschuurd afgewerkt met kleurolie

Eiken vloer geschuurd afgewerkt met kleurolie

Welke houtsoorten kun je beter niet gaan kleuren.

Alle zachte en tropische houtsoorten.

Niet kleuren grenen, vuren, beuken, essen, maple  Je ziet veel schuurkrassen, neemt vaak slecht olie op en slijtage kan al na 6 maanden zich voordoen.

Mijn parket vloer is opgeleverd en hoe dan verder?2018-05-03T05:24:29+01:00

Je krijgt bij je vloer een uitgebreide handleiding, ” mijn vloer is geschuurd en afgewerkt, hoe nu verder?”  als je de vloer door mij laat renoveren!

Nieuw in 2018

Gratis voor alle klanten die hun vloer laten renoveren!

Complete documentatie, vloer laten doen, hoe nu verder?

Je krijgt bij je vloerrenovatie alle informatie over je vloer! uitgebreide onderhoudsadviesen

Antwoorden op de meest gestelde vragen

 • wanneer kan ik weer op de vloer?
 • hoe maak ik de vloer schoon?
 • wat doe ik met schuivend meubilair?
 • uitgebreide tips over je vloer
 • en nog veel meer adviezen!

Je leest bij de meegeleverde documentatie. Kortom alles voor een goede start!

Vloerkleden2016-07-19T05:10:12+01:00

Een lak- of olielaag moet goed doorharden. Daarom kun je het beste wachten met het terugplaatsen van vloerkleden. Meestal is dat na 10 dagen weer mogelijk.

Hoe lang duurt het drogen van de afwerklagen?2018-05-03T05:36:11+01:00

Droogtijd van parketlak en parketolie

Vloeren die zijn afgewerkt met lak, na de laatste laklaag: 24 uur.
Vloeren die zijn afgewerkt met olie, na de laatste olielaag: 24-36 uur.*

Na circa 10 dagen zijn de afwerklagen helemaal doorgehard. Tot die tijd voorzichtig met de vloer omgaan!

Tip: zorg voor nieuw vilt onder al het schuivende meubilair!

* Als je  de vloer door ons laat schuren & oliën kun je al na 8 uur op de vloer!

Ik heb zwaar meubilair op een deken gezet, kan ik deze dan over de vloer schuiven om de spullen weer op hun plek te zetten nadat de afwerklaag is gedroogd? Nee! Je ziet op onderstaande foto wat er gebeurd.

Schuifsporen van zwaarmeubilair van een net afgewerkte vloer

Schuifsporen van zwaarmeubilair van een net afgewerkte vloer

Hoe dan wel?
Zwaar meubilair eerst voorzien van vilt. Terug plaatsten door middel van tillen en dan niet meer aankomen!

Hoe lang duurt het schuren van een vloer?2018-12-11T15:50:44+01:00

Dat is afhankelijk van het type vloer en of er veel schuur-obstakels in de woning zijn. Gemiddeld kun je ongeveer 50 m2 in één dag schuren en 2x lakken.
Voor vloeren die afgewerkt worden met olie 60-70 m2 in één dag. (uitgaand dat we met 2 personen komen.)