Wat is beter voor de houten vloer, parketlak of olie?

Een vraag die regelmatig aan mij gesteld wordt, is “Wat is beter voor je houten vloer, parketlak of olie?” Een logische vraag, zeker als je van plan bent om de houten vloer te laten schuren en afwerken. Omdat het nodig is of omdat je gewoon eens iets anders wilt.

Om het voor jouw situatie best passende antwoord te kunnen geven, zijn een aantal factoren van belang:

  • welke houtsoort ligt er
  • hoe dik is de toplaag daarvan
  • hoe intensief wordt de vloer belopen (gezinssamenstelling)
  • hoeveel vloeronderhoud vind je acceptabel
  • welke kleur past goed bij je interieur

De verschillen tussen parketlak en parketolie

Door rekening te houden met bovenstaande punten én de verschillen tussen lak en olie, kunnen we in overleg bepalen wat het beste is voor jouw situatie.

De verschillen tussen parketlak en parketolie op een rij:

Parketlak
Het grote voordeel van je houten vloer laten afwerken met een aantal lagen parketlak, is dat de vuilindringing geminimaliseerd wordt. Ook het onderhoud is makkelijk (lees: je hoeft er bijna niets aan te doen). Het enige nadeel is dat krassen in de lak zichtbaar zijn.

Maak je trouwens geen zorgen als je een hekel hebt aan glimmende vloeren. De hedendaagse parketlakken glimmen niet meer er is zelfs een lak met een ultra matte uitstraling!

Parketolie
Het mooie van een met parketolie afgewerkte houten vloer, is dat je de houtstructuren blijft zien. Daarnaast zijn er fraaie kleurvariaties te maken, vooral op eiken. Deze afwerking heeft meer onderhoudsdiscipline nodig, al kun je het jezelf wel makkelijker maken, door gebruik te maken van de Bona Spraymop

”Woonruimte is geen showroom, verre van en gelukkig maar!”

Vlekken in een met olie afgewerkte vloer

Denk je nu terwijl je dit leest “maar hoe komt het dan dat ik snel vlekken in mijn geoliede vloer heb?” Waterdruppels, speeksel van huisdieren, vet en vaatwasmachine water valt rechtstreeks op en in de olielaag, omdat het een open houtstructuur heeft. Het is niet zoals bij lak, dat het aan de bovenzijde gesloten is. Je kunt het verwijderen met zeep en onderhoudsolie. Deze druppels moet je dan ook niet te lang laten liggen! Een geoliede vloer heeft gewoon meer onderhoud nodig om vuil afwerend te blijven!

Houten vloer laten lakken

Rechts op de foto kun je zien hoe mat de vloer opdroogt

Wat is jouw vloer mindset?

Ik vraag m’n klanten altijd naar hun vloer mindset. Ben je bereid tijd en moeite in vloeronderhoud te steken of heb je daar geen zin in of geen tijd voor? Als je bijvoorbeeld een heel druk gezinsleven hebt, is parketlak de beste keuze.

En vergeet niet dat een houten vloer best mag ‘leven’. Krassen en deuken horen daar wat mij betreft bij. Die zijn ook niet te vermijden. Woonruimte is geen showroom, verre van en gelukkig maar!

Innovatieve en milieuvriendelijke parketlakken en -oliën

Ik onderscheid me graag met milieuvriendelijke producten die niet iedereen heeft. Zo heb ik een speciale parketlak die heel sterk en mat is en de kleur van je vloer langer licht houdt. Zeker voor eiken en lichtere houtsoorten is ’t een geweldig product.

De olie met naturel kleur die ik gebruik, kun je na 24 uur alweer belopen. De meeste oliën moeten 36 uur (!) drogen.

Samengevat

  • parketlak als je geen tijd hebt voor onderhoud
  • kleurolie als je een andere vloerkleur wilt (afhankelijk van de houtsoort)
  • parketolie als je van extra mat houdt en de vloer zelf bijhouden geen punt vindt
  • parketolie afwerking is wat goedkoper en past dus beter bij een beperkt budget
Afspraak maken

Hulp nodig bij het maken van je keuze? Neem gerust contact op.

Vele klanten gingen je al voor, ontdek nu ook mijn werkwijze!

Afspraak maken