Hoe houten vloeren renoveren en het milieu goed samengaan

Tijdens vloerinspecties loop ik regelmatig over verkleurde houten vloeren. Logisch, want het is een natuurproduct dat nou eenmaal verkleurt onder invloed van licht. Gelukkig kan zoiets eenvoudig verholpen worden. Op een milieuvriendelijke manier – daarover later in deze blog meer.

Houten vloer schuren: van geel oranje naar strak modern

Tijdens een vloerinspectie let ik bij kleurverandering goed op details waar jij waarschijnlijk niet aan denkt, zoals groeven en of er nieuwe plinten nodig zijn. Vervolgens ga ik stofvrij schuren en daarna afwerken met speciale lak, die ervoor zorgt dat je vloer lange tijd helder van kleur blijft.

maple vloer schuren lakken

Kun je alle houtsoorten kleuren?

Donkere houtsoorten zijn moeilijk in bijvoorbeeld een witte kleurstelling te kleuren. Maar ook beuken, maple, essen grenen en vuren moet je niet kleuren (behalve met een wit pigment). Deze houtsoorten moet je echt laten lakken. Die afwerking is trouwens makkelijk in onderhoud én ziet er strak uit.

Ik hou als vuistregel aan: Alle vloeren die in het verleden gekocht zijn en toentertijd licht van kleur waren, moet je lakken.
Let op! Eikenhouten vloeren kun je wél heel goed kleuren.

Hoe het fout kan gaan – een klant vertelt

Mijn houten vloer is 8 jaar geleden geschuurd en geolied door een ‘parketbedrijf’. De beuken vloer is toentertijd na het schuren in de grijze olie gezet. Wij hadden geen idee verder. Wisten niet dat zoiets er niet goed uit zou zien.

We moesten direct betalen, terwijl we de vloer niet mooi vonden. En toen ze weg waren, vonden we overal houtstof in de vloer en op de vensterbanken. Achteraf begrepen we dat dit bedrijf weinig ervaring had. Ondertussen zitten wij al jarenlang met een verpeste vloer…

Achteraf hebben mensen vaak spijt als ze alleen op de vloer schuren prijs afgegaan zijn

Via zo’n veilingsite o.i.d. weet je nooit wie je in huis haalt. Zulke bedrijven doen ook niet aan vloerinspecties. Wat mij betreft is het dan onmogelijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Een vakman wil van tevoren weten hoe of wat en klanten van degelijk advies voorzien. Altijd!

Zijn een vloerinspectie en mooi vloerportfolio een garantie dat je met een goed bedrijf in zee gaat? Nee. Zoals bij alles gaat het óók om gevoel. Hoe het gesprek verloopt, of iemand kundig en netjes overkomt. Dat soort dingen. Het is een totaalplaatje.

Hoe ik het doe en waar je op kunt letten bij de leveranciersselectie

Ik ben in ieder geval altijd transparant, kom vooraf kijken en leg uit hoe de vloer er nu bij ligt, waarom en wat de verbeteringsmogelijkheden zijn, zodat jij een afgewogen keuze kunt maken. Waar je verder op kunt letten bij het bepalen van wie je op jouw vloer ‘loslaat’:

Beunhazen schuren niet stofvrij en schuren de vloer te ruw af, zodat jij over 2 jaar weer iemand moet laten komen. Want het moet snel-snel, anders verdienen ze niets (vandaar die lage prijzen). Dat jij daardoor met een slechte vloer achterblijft, is niet hun zorg…

Als je voor schuren en 3x lakken € 15,00 per m2 betaalt, inclusief btw, dan kun je reclameren wel vergeten. Punt.

Echte vloerspecialisten blijven ook innoveren – een eigen bedrijfsvoorbeeld:

Binnenkort start ik met een aantal nieuwe lakproducten. Wat ik nu alvast kan vertellen, is dat je jouw vloer straks een ultra matte uitstraling kunt geven met een lakafwerking/-bescherming. Jouw voordeel: een moderne vloer én onderhoudsgemak.

Hoe zit het nou met dat milieuvriendelijke?

Groen moet je doen. Als je me volgt via Twitter en/of we een LinkedIn connectie hebben, dan zul je die uitspraak regelmatig tegengekomen zijn. “Wat bedoel je daar nou precies mee,” wordt mij weleens gevraagd. In het kort:

Ik gebruik lakken en oliën waar geen giftige stoffen in zitten. Wij noemen dat VOS-vrij. Nadat ik je vloer stofvrij heb geschuurd (het stof wordt opgevangen in een zak van gerecycled papier), werk ik ‘m af met gifvrije lak of olie. Zo krijg je ook geen giftige dampen in je huis.

“Toch vind ik het lastig kiezen. Er zijn zoveel bedrijven die vloeren schuren en afwerken.”

Ik kan me heel goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan alleen maar vertellen hoe ik het doe, wat mijn achtergrond is, dat ik altijd vooraf langskom voor een vrijblijvende vloerinspectie en duidelijk en op maat gemaakt advies geef.

Verder kan ik laten zien dat ik ongelooflijk veel vloeren onder m’n voeten en schuurmachines heb gehad, veel tevreden klanten heb, de meest gestelde vloervragen heb beantwoord en dat ik graag vloerkennis en -tips deel via m’n blog. Uiteindelijk is de keuze natuurlijk aan jou.

Het gaat mij erom dat jij een perfecte houten vloer krijgt, waar je heel lang plezier van hebt. Niets meer en niets minder.

Contact

Zullen we een afspraak maken?

Ik maak graag kennis met je vloer!
Contact