Houten vloer laten renoveren? Dan wil je dit eerst weten!

Je houten vloer laten renoveren is leuk én spannend. Je kamer knapt er enorm van op als de vloer er weer zo goed als nieuw uitziet, maar mensen zien er soms ook een beetje tegenop. Voor klanten is dit soort werk tenslotte niet de dagelijkse kost zoals voor mij.

Vandaar dat ik graag van tevoren met je doorneem wat je kunt verwachten en op welke manier je het beste kunt helpen. Dan verloopt zo’n dag nog soepeler, met zo min mogelijk stress voor jou. Dus lees vooral verder, want in deze blog vertel ik je daar alles over!

Ruimte voor bedrijfswagen

Heb je een eigen oprit? Dan is het fijn als die vrij is, dat maakt ook het uitladen en naar binnen brengen van de professionele, zware apparatuur die ik gebruik een stuk makkelijker.

Houten vloer laten renoveren? Dan moet je dit weten

Houten vloer laten renoveren? Dan wil je dit weten!

Oude platte plinten verwijderen, snoeren en kabels weghalen

Als we hebben afgesproken dat er ook nieuwe platte plinten geplaatst moeten worden, dan is het slim om de oude vooraf te verwijderen, inclusief de spijkertjes.

Waar ik hier op doel, zijn platte plinten, die in de volksmond ook wel laminaatplintjes genoemd worden. Als ze er niet meer zitten, kan ik direct beginnen, wat tijd en kosten scheelt. Verwijder ook de keukenplinten, als die er zijn – daar wordt je vloer alleen maar mooier van.

Door het verwijderen van oude plinten en ervoor te zorgen dat er geen kabels en snoeren op de vloer liggen, kunnen we overal makkelijk en goed bij. Wat belangrijk is voor het schuren én wat daarna komt, het lakken of oliën. Platte plintjes kan ik niet schuren daar zijn ze te klein voor!

Vrij nemen is niet nodig

Klanten vragen vaak of ze vrij moeten nemen als ik de vloer kom schuren en afwerken, maar dat is niet nodig. Sterker nog, dat zou zelfs zonde van je vrije tijd zijn.

Je kunt namelijk niet op de vloer lopen terwijl ik bezig ben en er draaien machines die behoorlijk wat herrie maken. Vandaar dat ik gehoorbescherming draag. Dus bescherm jezelf en eventuele huisdieren door er juist niet te zijn als de vloer geschuurd wordt.

Je hoeft er evenmin te zijn om mij te voorzien van koffie, thee en wat lekkers. Dat bieden mensen vaak aan, wat natuurlijk heel attent is! Maar ik heb zelf altijd genoeg te eten en te drinken bij mij. Dus ook wat dat betreft komt het helemaal goed.

Denk aan de radiatoren

Een andere vraag die ik vaak hoor, is “Moet ik alles afplakken met plastic in verband met stof en moet ik de vloer dweilen?” Het antwoord is 2x nee.

Ik werk nagenoeg stofvrij en het streven is altijd om alles zo schoon en netjes mogelijk achter te laten. Het enige wat je wel even moet doen, is de vloer vooraf stofzuigen. Pak dan ook meteen de radiatoren mee, want daar wil nogal eens wat stof aan hangen.

Weer op de houten vloer lopen

Een gemiddelde vloerrenovatie duurt ongeveer 1.5 dag. Soms kan een vloer die met olie moet worden afgewerkt in 1 dag gereed zijn.
Dat betekent dat je na ongeveer 14 uur weer op de vloer kunt lopen. Bij houten vloeren die afgewerkt worden met lak, duurt het langer. Reken dan op 2,5 dag.

Vloeronderhoud

Zeker de eerste 3 weken moet je extra voorzichtig zijn met je vloer.

Ik geef je hierbij alvast 3 tips

  • wacht 3 weken met het terugleggen van vloerkleden, zodat alles goed kan doorharden
  • niet schuiven met zwaar meubilair op de pas afgewerkte vloer
  • voorzie alles wat schuift van vilt**

Vilt onder schuivend meubilair

** via deze website kun je vilt met korting bestellen
Zie verder ook de gratis downloads, want ik help je natuurlijk graag!

Tip voor klanten met vloerverwarming

Ik kom steeds vaker houten vloeren tegen waar vloerverwarming onder zit. Dat kan dus prima, als je dat nog niet wist. Wanneer je je houten vloer laat schuren en lakken, MOET je de vloerverwarming echter wel 10 dagen van tevoren uitzetten, of tot de vorstgrens.

De vloer is dan afdoende afgekoeld tegen de tijd dat wij komen. Doe je dit niet, dan droogt de lak te snel en dat loopt nooit goed af… Nadat ik klaar ben mijn werk, kun je na 3 dagen rustig aan de verwarming weer opstoken, met één graad per dag.
De afgelopen winterperiode was het erg koud en droog. Houten vloeren kunnen daardoor krimpen, met naden tot gevolg. Vloerverwarming versterkt dit proces. Dit probleem kun je (deels) oplossen of vermijden door het gebruik van luchtbevochtigers.

Aan de slag!

Zo, ben je er nu net als ik helemaal klaar voor en wil je mij weleens over de vloer hebben? 😉 Laat mij  je houten vloer mooier dan verwacht renoveren en maak een afspraak

Helemaal duidelijk, Ik wil nu een afspraak maken

Afspraak maken
Afspraak maken